Balıkesir'in Bandırma ilçesinde kurulu Şeker Piliç'in, üretim aşamasında, “Havalı soğutma” sistemine geçerek, günde 700 ton su tasarrufu sağlayacağı bildirildi.
Şeker Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor, yaptığı açıklamada, tesislerinde günlük ortalama 120 bin adet piliç kesildiğini, bu sırada 2 bin ton su kullanıldığını belirtti.
Rakamlar dikkate alındığında, piliç başına yaklaşık 17 litrelik su tüketiminin yaşandığını dile getiren Bor, şunları kaydetti:
“17 litre suyun hangi noktalarda kullanıldığı araştırıldığında, 5 litresinin piliçlerin kesilip temizlenmesinden sonra hızla soğutulmasını sağlayan sulu soğutma sisteminde kullanıldığı görülmektedir. Tesisimizde sulu ve havalı soğutma sistemleri birlikte yer almakta olup, her ikisi de kombine durumunda kullanılmaktadır. Yönetim kurulumuz tarafından alınan karar sonucu, 2008 yılından başlayarak kullanmış olduğumuz sulu soğutma sisteminden vazgeçerek, daha yeni bir teknoloji olan Air Chiling (Havalı soğutma) yöntemine geçiş yapılarak, bu sayede, günlük 700 ton su tasarrufu ve bu sistemin kalite ve hijyen avantajından yararlanılacaktır.”
Bor, bölgede yeraltı sularının seviyesinin çok düşük oranlara indiğini dile getirerek, su ihtiyacının, kent şebekesinden ve daha uzak alanlardaki kaynaklardan sağlanmaya çalışıldığını kaydetti.
Önümüzdeki günlerde, bu konudaki sıkıntıların daha da artacağına işaret eden Bor, “Günlük 700 ton su, 20 bin kişilik bir kasabanın, 1 günlük su ihtiyacına eşittir. Bu nedenle küçümsenmeyecek bir miktardır. Özellikle küresel ısınma nedeniyle her geçen gün kuraklaşan dünyamızda, bu şekilde alınabilecek önlemler, gelecek kuşaklar için bir nebze yarar sağlayacaktır” dedi.
Başa dön
Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-posta'yı gönder