AK Parti Uşak Milletvekili Nuri Uslu, "Küresel Isınma ve İklim Değişikliği Sorunlarının Araştırılması" amacıyla meclis araştırılması açılması ile ilgili olarak TBMM'de bir araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutlarıyla incelenmesi, ulusal ve bölgesel bazda alınması gereken tedbirlerin zamanında eksiksiz ve tam olarak alınması gerektiğini söyledi.
Küresel ısınma, ile ilgili alınacak tedbirlerin ve uyum projelerinin Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu gündemine alınarak desteklenmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğini söyleyen Nuri Uslu, küresel ısınma ve buna bağlı olarak oluşan iklim değişikliklerinin insanlığın en önemli sorunu haline geldiğini ifade etti. Küresel ısınmanın neden olduğu sıkıntıların her geçen gün daha fazla hissedilmeye başlandığını ifade eden Uslu, Türkiye'de kısa, orta ve uzun vadede iklim değişikliği sonucu etkilenecek sektör ve alanlar tespit edilerek, plan ve projelerin yapılarak, zamanla etkisini daha da arttırması beklenen iklim değişikliği sorunlarına hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye'nin küresel ısınmanın etkileri açısından yüksek risk grubu ülkeler arasında yer aldığını dile getiren AK Parti Milletvekili Nuri Uslu, "Yapılan araştırmalarda; küresel ısınmadan dolayı, oluşacak iklim değişikliğinden, özellikle su kaynaklarının azalması, orman yangınları, kuraklık ve çölleşme ile bunlara bağlı ekolojik bozulmalardan ülkemiz olumsuz etkilenecektir. İklim değişikliği sonucu; iklim kuşaklarının ekvatordan kutuplara doğru yüzlerce kilometre kayabileceği, bunun sonucunda Türkiye bugün Orta Doğu ve Kuzey Afrika da hakim olan sıcak ve kurak iklim kuşağının etkisene girebileceği özellikle çölleşme tehlikesi bulunan İç Anadolu, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri gibi yarı kurak ve yarı nemli bölgelerde tarım, ormancılık ve su kaynakları açısından olumsuz etkilere yol açabileceği düşünülmektedir. Özellikle Ege, Akdeniz, İç ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde aşırı sıcaklık, gece gündüz ortalama sıcaklık farkları, yağmur ve kar yağışlarında azalmalar, iklimde ki mevsimsel değişiklikler, ekstrem sıcaklık ve soğukluk artışları söz konusu olabilecektir. İklim kuşaklarındaki bu değişime uyum gösteremeyen flora ve fauna'nın, belli oranda mutasyona uğrayacağı veya kaybolacağı bilim otoritelerince kabul edilmektedir. Tarım, iklim değişikliği ve kuraklık karşısında en fazla etkilenecek sektörlerin başında gelmektedir. Yağış miktarında ve rejimindeki değişmeler; su kaynaklarının kullanım stratejilerinin yeniden belirlenmesini zorunlu kılmaktadır" dedi.
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması için yapılması gerekenleri de sıralayan Nuri uslu, "Küresel ısınma ve etkileri konusunda kamuoyu bilgilendirilmeli ve halkın duyarlılığı artırılmalıdır. Bunu için eğitim çalışmalarına hız verilmelidir. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelinin (IPCC)nin tüm süreçlerinde Türkiye'nin aktif katılımı, sağlanmalıdır. Bozkırlar ağaçlandırılmalı, bozuk orman alanları süratle rehabilite edilmelidir. Su sıkıntısı yaşanması muhtemel bölgelerdeki gölet ve baraj projeleri ile havzalar arası su aktarma projelerine öncelik verilmelidir. Su yönetimi tek elden ve etkince yürütülmelidir. Yeni sulama projelerinden, su tasarrufu sağlayan kapalı sistemleri yapılmalı geçmişte yapılan tesisler gözden geçirilerek yenilenmeli, damlama ve yağmurlama sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması için verilen destekler artırılmalıdır. Sera gazlarını yutan orman, çayır, mera ve yeşil alanlarının genişletilmesi ve iyileştirilmesine hız verilmelidir. Ülkemizde yaygın olarak mevcut bulunan vahşi çöp depolama alanlarına son verilmeli, düzenli çöp depolama bertaraf tesisleri kurulmalıdır. Enerji üretiminde yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmalı ve yaygınlaştırılmalıdır. Enerji kullanımında tasarruflu araç ve gereçler üretilmelidir. Su kaynaklarının korunması, kirlenmenin önlenmesi, arıtma tesislerinin faaliyete alınması, endüstriyel ve evsel atık suların geri kazanılarak tarımda, sanayide yeniden kullanılmasının teşvik edilmesi sağlanmalıdır. İklim değişikliklerine göre adaptasyonu güçlü bitki çeşitlerinin geliştirilmesi çalışmalarına ağırlık verilerek, geliştirilen tür ve çeşitteki bitkilerin kullanımı yaygınlaştırmalıdır. Organik tarım ve hayvancılık desteklenmeli ve yaygınlaştırılmalıdır. Ev ve iş yerlerinde suyun tasarruflu kullanımına ilişkin hazırlanacak belgeseller ve fragmanlar ile görsel ve yazılı medya aracılığı ile kamuoyu bilinçlendirilmelidir. Küresel ısınma, ile ilgili alınacak tedbirler ve uyum projeleri Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu gündemine alınarak desteklenmeli ve yaygınlaştırılmalıdır" diye konuştu.